måndag 19 juni 2017

H&M, mina tankar.

Det har väl inte undgått någon att H&M har haft det lite tufft det senaste, inte minst på börsen där bolagets aktiekurs har gått från dryga 368 SEK till 200 SEK på lite mer än 2 år.
H&M har vid flera tillfällen missat analytikernas förväntningar, vilket gjort att många valt att lämna skeppet och sälja av sina aktier.

Det här med att så många säljer av sina aktier tycker jag känns som att marknaden överreagerar.
Flockbeteendet är väldigt starkt hos människan.

Jag är ingen analytiker så jag ska inte gå för djupt in på det här.
Tittar vi lite på siffrorna på Börsdata (länk) så ser det ju inte så farligt ut tycker jag.
H&M är inte det succébolag som det en gång varit, men jag tror ändå att de kan vara med på spelplanen ett bra tag till.

Omsättningen har ökat i stadig takt.
Vinsten är lägre än både 2014 och 2015, tråkigt att den har försämrats, men bolaget gör fortfarande bra vinst.
Övriga siffror ser inte heller katastrofartade ut tycker jag, möjligtvis vinstmarginalen då som ser ut som en skidbacke, men ändå ganska bra siffror.

Tittar vi lite längre ner, på de siffrorna som är mina favoriter, nämligen utdelningen, så har inte utdelningen ökat speciellt mycket sedan 2008, men den har aldrig blivit sänkt.
H&M är fortfarande en fin utdelningsaktie enligt mig, som dessutom har utdelning 2 gånger om året, vilket jag tycker är väldigt trevligt då jag vill sprida ut mina utdelningar över året.

Direktavkastningen ligger för tillfället på attraktiva 4,8%, för mig som är på jakt efter utdelning så ser jag inga problem med att fortsätta investera i H&M för tillfället.
Även om H&M skulle ha sänkt sin utdelning till låt oss säga 8 SEK, så skulle direktavkastningen ändå nästan ligga på 4%, vilket fortfarande är bra.
Aktiekursen hade ju naturligtvis gjort en störtdykning vid nyheten om en sänkning, men jag tror att den hade kommit tillbaka så småningom.

För övrigt så gillar jag H&M och deras kläder, och det gör även frugan. De har dessutom ett väldigt starkt varumärke, så jag tror inte det är risk att de sätts ur spel inom den närmsta framtiden.

När aktien låg på över 300 SEK så var den i mitt tycke ganska dyr, men nere på dessa nivåer så tycker jag nästan att den är billig.
Så för min del blir det att fortsätta investera för tillfället.

Hur länge jag väljer att behålla aktierna vet jag inte riktigt än, jag tror ju på H&M i framtiden och vill ligga lång, plus att jag gillar utdelningen.
Det som skulle få mig att sälja mina aktier är isåfall att det går katastrofalt dåligt för bolaget eller flertalet utdelningssänkningar.

Dock går det inte att förneka att konkurrensen inom klädbranschen är enorm, så det krävs en hel del för att hålla sig kvar i toppen.

Vad krävs för att marknaden ska få tillbaka sin tro på H&M?

Ökad försäljningsutveckling är en bra start, framförallt att H&M åtminstone kan möta sina egna mål som de satt upp.
Kanske göra sig av med några surdegar till butiker som inte går så bra?

Ganska självklara saker egentligen.

Lanseringen av deras nya butikskedja Arket kan förhoppningsvis ge dem en extra knuff i rätt riktning.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om H&M's VD, Karl-Johan Persson.
KJP blev intervjuad i senaste numret av Aktiespararen, och han själv säger att han har en stark framtidstro på bolaget, och där håller jag med.
Jag tror ändå att KJP faktiskt vill bolagets bästa.

Men om han verkligen är rätt manå för jobbet återstår att se.
Läste ett intressant citat häromdagen, kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det.
"Om Karl-Johan Persson inte hade varit Stefan Perssons son, hade han då fått sitta kvar som VD?"
Kommer inte ihåg de exakta orden, men det tåls ändå att tänka på.

2 kommentarer:

 1. Bra inlägg. Skrev själv om H&M för ett tag sen http://borsjagarcoachen.blogspot.se/2017/05/kan-h-vanda-den-negativa-trenden.html?m=1

  Jag tror inte H&M kommer, som de ser ut i dagsläget, att nå upp till försäljningsmålet på 10-15% i år vilket får många att lämna skeppet och även som du skriver så är den fallande vinstmarginalen ett problem om de fortsätter, att man måste rea ut plagg till 50% gör inte saken bättre. Spännande halvårsrapport nu när man får se hur mycket som ligger på lager.

  Däremot så tror ja H&M kan rida ut detta långsiktigt, man har kassa och har förbättrat sin onlineförsäljning från tidigare (egen erfarenhet), även att Zalando kommer sälja ett av H&Ms varumärken och Arket tror jag också kommer bli bra.

  Direktavkastningen är lockande och förhoppningsvis så sänker de inte utdelningen utan behåller samma även nästa år vilket kan då bli ett styrketecken.

  Jag väljer att behålla och plocka upp lite ifall den stiger under 200😊

  Ha de bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä i år är det stor chans att de inte klarar målet. Men som du säger, så rider de säkert ut det långsiktigt :)

   Känns som att halvårsrapportens resultat styr kursen för resten av året.

   Radera